Meet the projects: Wereldwijd netwerken inzichtelijk maken met de NLNOG ring

Martin Pels, manager engineering bij Quanza Engineering, gaat op 6projects vertellen hoe je als netwerk beheerder inzicht krijgt in andere netwerken van ISP’s. Martin is één van de admins van de NLNOG Ring, een community project van enthousiaste netwerkbeheerders van ISP’s waarmee zij toegang hebben tot elkaars netwerken. Daardoor is het een stuk eenvoudiger om de route die packets van A naar B afleggen te traceren, zaken te testen en problemen op te lossen.

“Voordat de NLNOG Ring bestond moesten netwerkbeheerders van Nederlandse ISP’s steeds bij elkaar verzoeken indienen voor bijvoorbeeld traceroutes”, vertelt Martin. “Toen één beheerder weer eens in korte tijd een aantal van zulke verzoeken deed zei iemand: ‘waarom bouwen we geen platform waarmee we toegang hebben tot elkaars netwerken en allerlei requests kunnen automatiseren?’. Dat was natuurlijk een heel goed idee en dat hebben we dan ook gedaan.”

Eind 2010 startte de NLNOG Ring met een kleine groep van zo’n 20 Nederlandse ISP’s. Anno 2018 zijn meer dan 400 netwerken wereldwijd aangesloten. Het platform bestaat uit ruim 450 virtual machines van de aangesloten ISP’s. Martin en een paar andere hobbyisten runnen het hele project in hun vrije tijd.

“Tijdens 6projects zal ik meer vertellen over hoe het project is ontstaan, en hoe we het technisch hebben ingericht. We hebben bijvoorbeeld alles zo veel mogelijk geautomatiseerd, maar liepen daarbij ook tegen een aantal problemen aan. En het is natuurlijk best ingewikkeld om een wereldwijd project als dit met een klein clubje mensen vanuit Nederland in de lucht te houden, dus ook daar zal ik over vertellen”, besluit Martin.

Bekijk hieronder de presentatie van Martin:


Neem contact met ons op

U kunt al uw vragen of opmerkingen aan ons kwijt, wij nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt